ČEBELJI SVET

v Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči na Dolenjskem

Interaktiven paviljon Čebelji svet

V paviljonu, ki je sestavljen iz čebeljih satnic, so interaktivne vsebine: kratki filmi o čebelah in njihovem življenju, o slovenskem čebelarstvu ter igre in pobarvanke za najmlajše, ki z igro na tablici poletijo kot čebela in spoznavajo lepote Slovenije.

Ogledate si lahko med ovite rastline, zanimive fotografije čebel slovenskih fotografov, ali si ogledate virtualne video vsebine in hologram kranjske sivke.

Brez čebel ni življenja.

Interaktivni paviljon v obliki kupole,premera 6 metrov in višine 3,1 metra,sestavljajo šesterokotniki iz lesa in simbolizirajo čebelje celice, združene v satovju. Konstrukcija ima tri vhode, skozi katere se lahko obiskovalec sprehodi in si ogleda poučne fotografije, video posnetke ter razno gradivo o čebelah in drugih opraševalcih. Glavna privlačnost paviljona je doživetje čebeljega sveta skozi virtualno resničnost s sodobnimi tehnološkimi pripomočki. Obiskovalec tako na interaktiven način doživi izkušnjo o življenju čebel.

Poletite kot čebela

S pomočjo virtualnih VR-očal lahko stopite v čebelji svet in si ogledate dogajanje v panju in pred njim ter za nekaj trenutkov postanete čebela.

Kranjska sivka ali kranjica

Mobilna aplikacija AR Bee World omogoča ogled nadgrajene resničnosti. Posebnost je virtualna kranjska sivka, s katero lahko posnamete “selfi” in ga delite na socialnih omrežjih.

Poskusite kakovosten mirnopeški med

Po dogovoru z mirnopeškimi čebelarji lahko poskusite 5 različnih vrst mirnopeškega medu (za skupine nad 20 oseb) in izveste kaj več o koristnih lastnostih in vrstah medu.

Kako izgleda pravi panj?

Čebelja družina domuje v opazovalnem panju, kjer čebele spremljate pri pridnem shranjevanju medu v satnice.

Ali ste vedeli, da …

  • mora čebela za kilogram medu obiskati kar 4 milijone cvetov in preleteti štirikratno razdaljo okoli sveta?
  • je kranjska čebela avtohtona slovenska čebelja rasa in druga najbolj razširjena čebelja rasa na svetu?
  • čebele oprašujejo kar 170.000 vrst rastlin?
  • so medonosne čebele edina vrsta čebel, ki potem ko pičijo, umrejo?
  • je Generalna skupščina OZN na pobudo Republike Slovenije 20. maj razglasila za svetovni dan čebel? To je tudi rojstni dan Antona Janše, pionirja sodobnega čebelarstva.