logo
pikice

LOJZE SLAK – VIRTUOZ NA DIATONIČNI HARMONIKI

MOJE PLOŠČE SO MOJE KNJIGE

Stalna razstava v Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči

razstava

RAZSTAVA

Na razstavi je s pisnim in slikovnim gradivom, s predmeti, glasbo in filmi predstavljeno življenje in delo mirnopeškega rojaka Lojzeta Slaka. Na sprehodu skozi njegovo življenje od rojstva do smrti začutimo vpliv dolenjske pokrajine, ljudi in ljudske glasbe na njegov glasbeni ustvarjalni opus. Slakovo življenje je bilo prežeto z glasbo. Bil je virtuoz na diatonični harmoniki, pisec skladb in besedil ter ustanovitelj in vodja Ansambla Lojzeta Slaka.
Harmonikam, ki so pod njegovimi prsti tako nepozabno zvenele, je dodal »Slakov gumb«, ki ga lahko vidimo na razstavljenih harmonikah.

MLADOST

Lojze Slak se je rodil 23.7.1932 na Jordankalu. Zaradi materine bolezni je odraščal pri starih starših na Malem kalu pri Mirni Peči ob zvokih stričeve diatonične harmonike in prepevanju ljudskih pevcev. Pred vstopom v šolo se je sam na skrivaj naučil igranja na harmoniko.
Rad je imel Dolenjsko, kamor se je po preselitvi v Ljubljano redno vračal in črpal navdih in motive za »Slakov zven«.
lojze slak
plošče

ANSAMBEL LOJZETA SLAKA

ANSAMBEL LOJZETA SLAKA JE NASTAL Z ZDRUŽITVIJO TRIA LOJZETA SLAKA IN PEVSKEGA KVINTETA FANTJE S PRAPROTNA LETA 1964. ANSAMBEL JE DELOVAL 47 LET.

Ansambel Lojzeta Slaka je nastal z združitvijo Tria Lojzeta Slaka in pevskega kvinteta Fantje s Praprotna leta 1964. Ansambel je deloval 47 let.

Skupne poti so jih vodile na nastope po vsej Sloveniji in pogosto med Slovence izven meja domovine po Evropi, enkrat v Avstralijo in petkrat v Ameriko. Izdali so 58 glasbenih albumov, ki jih je mogoče videti na razstavi skupaj s številnimi nagradami, prejetimi za veliko število prodanih albumov in priljubljenost med poslušalci doma in v tujini – tudi v ZDA, kjer so pod vplivom Slakov nastali »Button Box« klubi in polka maše.

REKONSTRUKCIJA VADBENE SOBE V GUNCLJAH

Rekonstrukcija vadbene sobe iz Slakove družinske hiše v Guncljah z originalnim pohištvom in inventarjem nudi obiskovalcem vpogled v okolje, kjer je nastajala Slakova glasba.

Žena Ivanka ter sinova Slavko in Robert so bili ves čas močno vpeti tudi v Lojzetovo glasbeno življenje, saj je bil Lojze Slak tudi mož in oče, sin in brat, prijatelj in sodelavec, vinogradnik itd.
gunclje
multimedija

MULTIMEDIJSKA VSEBINA

V Mirni Peči boste na svoj račun prišli ljubitelji kot tudi poustvarjalci Slakove glasbe. Na avdio-video točkah boste lahko po osebnem izboru poslušali številne uspešnice in si ogledali nastope glasbene skupine.

Raziskovalcem Slakove zapuščine je namenjen razširjen izbor gradiva, kjer bodo lahko pregledali Slakovo pesmarico, časopisne članke idr.
rekonstrukcija odra
Posebnost razstave je rekonstrukcija odra. Ansambel Lojzeta Slaka je običajno nastopal na odru, na razstavi pa boste to možnost imeli obiskovalci. Na odru je na voljo harmonika, na katero boste lahko zaigrali svojo najljubšo Slakovo skladbo. Na željo boste lahko svoj nastop posneli z glasbeno in video spremljavo Ansambla Lojzeta Slaka. »Harmonika show« nudi muzikantom z diatonično harmoniko doživetje, kot ga še ni bilo na razstavah v Sloveniji.
harmonika show

KONTAKT

Trg 8
8216 Mirna Peč
+386 7 30 78 120
muzej.mirnapec@siol.net

Obisk Pavčkovega doma v Šentjuriju na Dolenjskem
je možen za skupine po predhodnem dogovoru.

PRP LEADER EU SLO barvni