logo
muzej
pike

MUZEJ LOJZETA SLAKA
IN TONETA PAVČKA

V sodobnem interaktivnem muzeju, ki stoji ob glavni cesti skozi Mirno Peč in je od izvoza z avtoceste oddaljen le štiri kilometre, je postavljena stalna razstava o harmonikarju Lojzetu Slaku, spominska zbirka pesnika Toneta Pavčka pa se nahaja na dislocirani enoti v njegovi rojstni vasi Šentjurij na Dolenjskem, le štiri kilometre stran od muzeja.

Mirnopeški muzej ni običajen muzej!

Ne gre namreč zgolj za ogled harmonik, plošč, nagrad, fotografij, originalnega pohištva iz Slakove hiše in drugega materiala iz življenja svetovno znanega harmonikarja Lojzeta Slaka, ampak za pravo doživetje Slakove glasbe. Obiskovalci se lahko na odru sami preizkusijo v igranju »frajtonarice« in zaigrajo kakšno Slakovo vižo, svoj nastop posnamejo z video spremljavo ansambla Lojzeta Slaka v tako imenovanem harmonika šovu, skupaj zapojejo in za nameček pokusijo še številne lokalne dobrote. Za spomin pa si lahko kaj kupijo v muzejski trgovinici.

V Mirni Peči boste na svoj račun prišli ljubitelji kot tudi poustvarjalci Slakove glasbe. Na avdio-video točkah boste lahko po osebnem izboru poslušali številne uspešnice in si ogledali nastope glasbene skupine. Raziskovalcem Slakove zapuščine je namenjen razširjen izbor gradiva, kjer bodo lahko pregledali Slakovo pesmarico, časopisne članke idr.

Muzej obiskujejo vse starostne skupine, saj je prilagojen tako gibalno oviranim, naglušnim (indukcijska zanka) ter slabovidnim, slepim pa je na voljo zloženka v Braillovi pisavi. Muzej obiščejo tudi šolske skupine, saj je otrokom program prilagojen, vsak otrok na harmoniko tudi poskuša zaigrati, uživajo pa tudi pri poslušanju glasbe na avdio-video točkah po muzeju.

Za vodene oglede je potrebna najava na tel. št. 07/ 30 78 120 ali na e-naslov: muzej.mirnapec@siol.net.

Dobrodošli!

KONTAKT

Trg 8
8216 Mirna Peč
+386 7 30 78 120
muzej.mirnapec@siol.net

Obisk Pavčkovega doma v Šentjuriju na Dolenjskem
je možen za skupine po predhodnem dogovoru.

PRP LEADER EU SLO barvni