logo

Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka prejel Valvasorjev nagelj

Slovensko muzejsko društvo je v ponedeljek, 20. maja 2019, v Narodni galeriji Slovenije za izjemne dosežke na področju muzejstva v letu 2018 podelilo Valvasorjeva odličja.

Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo je prejela zgodovinarka in dolgoletna direktorica Pomurskega muzeja Murska Sobota Metka Fujs. Valvasorjevo nagrado za enkratne dosežke so prejeli Tehniški muzej Slovenije za razstavo o slovenskih inovatorjih in znanstvenikih, Mestni muzej Idrija za razstavo o vplivu soške fronte na Idrijo in Cerkljansko, Galerija Božidarja Jakca, Kostanjevica na Krki za razstavo o vpetosti slovenskih ekspresionistov v evropski prostor. Komisija je podelila tudi pet častnih priznanj donatorjem in podpornikom muzejske dejavnosti ter priznanje za projekt s posebnim pomenom za širše okolje Valvasorjev nagelj.

Valvasorjev nagelj je za stalno razstavo o harmonikarju Lojzetu Slaku v Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka prejela Občina Mirna Peč z avtorsko skupino razstave. Kot je zapisano v obrazložitvi, je bil z odprtjem stalne razstave uresničen prvi del nalog k cilju, da postane muzej osrednja kulturna in turistična točka v Mirni Peči. Avtorska skupina Majda Pungerčar, Matej Rifelj, Alojzij Slak, Robert Slak, Mateja Muhič in doc. dr. doc. Tomaž Slak je zasnovala sodobno razstavo s smiselnim vključevanjem avdio in video vsebin, z aktivnim udejstvovanjem obiskovalcev in upoštevanjem dostopnosti ranljivih skupin. Posebnost razstave sta rekonstrukcija vadbene sobe z originalnim inventarjem in Slakove domače hiše ter večnamenski oder, na katerem lahko obiskovalci zaigrajo na harmoniko, zapojejo in posnamejo svoj nastop. Del spremljevalnega programa razstave sta tudi Pot Slakove in Pavčkove mladosti ter Čebelji svet. Od odprtja muzeja v lanskem oktobru si je razstavo ogledalo že preko 7000 obiskovalcev, kar dokazuje, da je Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka pomembna kulturna in turistična pridobitev Mirne Peči in širše Dolenjske.

KONTAKT

Trg 8
8216 Mirna Peč
+386 7 30 78 120
muzej.mirnapec@siol.net

Obisk Pavčkovega doma v Šentjuriju na Dolenjskem
je možen za skupine po predhodnem dogovoru.

PRP LEADER EU SLO barvni