logo

Muzejska knjigobežnica

V počastitev rojstnega dne Toneta Pavčka je bila 29. septembra svojemu namenu predana  muzejska knjigobežnica. Knjigobežnica je omarica s knjigami, ki deluje po principu ‘odnesi – prinesi’. Vsakdo, ki bo iz muzejske knjigobežnice vzel knjigo, jo lahko prelista, in če mu je všeč, tudi vzame s sabo. Lahko pa prinese tudi svojo in jo odloži v recepciji muzeja, muzejski delavci pa bodo poskrbeli, da bo po treh dneh dobila mesto v omarici.  Torej, knjige, ki jih doma ne potrebujemo več, lahko prinesemo v knjigobežnico in jih tako ponovno vrnemo med ljudi, brez obveznosti, članarine in zamudnine. Pobuda za tovrstno prosto izmenjavo knjig se je v Sloveniji začela septembra 2011 na družbenem omrežju Facebook in se kasneje preselila v resnično življenje.

Za knjigobežnico so v muzeju poiskali staro šolsko omarico, občinska delavca sta jo razstavila, prebarvala in dodala steklena vratca in tako služi novemu namenu. Postavljena je pod nadstreškom muzeja in služi svojemu namenu kot prijeten kotiček za sprostitev in branje tako Mirnopečanom kot obiskovalcem muzeja. V kratkem kulturnem programu so nastopili muzejski sosedje, otroci vrtca Cepetavček enota Polonca in član Kulturnega društva Mirna Peč Bogdan Krevs. Spregovorili so župan Andrej Kastelic in ravnatelj Danijel Brezovar, rdečo nit pa je prepletala vodja muzeja Ljudmila Bajc.

Na muzejski knjigobežnici  je Pavčkov stavek: »Če ne bomo brali, nas bo pobralo.« Mirnopečani očitno radi berejo, saj je to že tretja knjigobežnica v kraju. Prva je v OŠ Toneta Pavčka, druga pa v cerkvi sv. Kancijana.

P.S. Če imate doma knjige, ki jih ne potrebujete, jih lahko prinesete v muzej l. Slaka in t. Pavčka za muzejsko knjigobežnico od torka do nedelje do 16. ure.

 

KONTAKT

Trg 8
8216 Mirna Peč
+386 7 30 78 120
muzej.mirnapec@siol.net

Obisk Pavčkovega doma v Šentjuriju na Dolenjskem
je možen za skupine po predhodnem dogovoru.

PRP LEADER EU SLO barvni