logo

Naš škof, naš ponos!

 V MUZEJU RAZSTAVA NAŠ ŠKOF, NAŠ PONOS

V avli Muzeja L. Slaka in T. Pavčka je bila petega oktobra  otvoritev razstave z naslovom Naš škof naš ponos, posvečena prvi obletnici škofovske posvetitve mirnopeškega rojaka msgr.dr. Andreja Sajeta. Na razstavljenih panojih  je prikazano njegovo življenja-otroštvo na domačem Velikem Kalu, mladost, preživljanje prostega časa, čas študija in duhovniška pot, vse do posvetitve v novomeškega škofa v mirnopeški farni cerkvi sv. Kancijana. Avtorici razstave sta Anica Levstik in Mojca Lužar.

V krajšem kulturnem programu so nastopili pevci Moškega pevskega zbora Rožmarin, zbrane sta nagovorila župan Andrej Kastelic in domači župnik Janez Rihtaršič, svoje delo sta predstavili Lužarjeva in Levstikova; vodja muzeja Ljudmila Bajc, ki je z njima sodelovala pri izboru vsebine, predstavljene na panojih, pa je nekaj vprašanj zastavila škofu msgr. dr. Andreju Sajetu. Z nitmi iz škofovega življenja je program tkala voditeljica Eva. V spomin na dogodek je škof prejel tudi darilo, knjigo Anice Levstik Rodbina Barbo in rožni venec iz koruznega ličkanja, ki ga je izdelala Marta Lužar.

Razstavo je finančno omogočila Občina Mirna Peč, na ogled pa bo do 31. januarja prihodnje leto.

DRUGI MEDIJI O NAS:

https://www.dolenjskilist.si/2022/10/06/266676/novice/dolenjska/FOTO_Nas_skof__nas_ponos___razstava_ob_prvi_obletnici_posvecenja/

https://www.druzina.si/clanek/mirnopecani-nas-skof-nas-ponos

https://vaskanal.com/na-ogled-zivljenjska-in-duhovniska-pot-novomeskega-skofa/

KONTAKT

Trg 8
8216 Mirna Peč
+386 7 30 78 120
muzej.mirnapec@siol.net

Obisk Pavčkovega doma v Šentjuriju na Dolenjskem
je možen za skupine po predhodnem dogovoru.

PRP LEADER EU SLO barvni