logo

Predstavitev knjige Rodbina Barbo v Muzeju L. Slaka in T. Pavčka

Sinoči (23.7.2020) je bila v mirnopeškem muzeju predstavitev knjige Anice Levstik Rodbina Barbo. Avtorica, domačinka, je gradivo za njo zbirala kar sedem let, saj je raziskala tako plemiški kot kmečki del te rodbine. Sama izhaja iz družine Barbo z Malega Kala, kjer je svoje otroštvo preživljal tudi harmonikar Lojze Slak, njen bratranec.

Podatke za knjigo je Levstikova iskala med drugim tudi v arhivih in zapisovala pripovedovanja tistih, ki so še kaj vedeli o prednikih. Raziskovala je priimek Barbo in pri tem sama presenečeno ugotovila, da je kar 27 gradov in dvorcev, predvsem na dolenjskem področju,  v določenem času nosilo priimek Barbo. Med drugim je navezala stike s poslednjo Barbovo grofico Livijo Barbo Reden, ki pa knjige ni učakala, saj se je njena življenjska pot iztekla pred dvema letoma.  

Avtorica je dejala, da je že kot otrok nadvse rada poslušala zgodbe odraslih in da se ji je verjetno že takrat utrnila ideja, da nekoč to vse zapiše. Za to se je odločila ob odhodu v pokoj. Anica Levstik je upokojena učiteljica slovenščine in nemščine. Učila je  v mirnopeški osnovni šoli, zatem pa tudi v Novem mestu. Kot sama pravi, je njeno delo poklon družini Barbo.

Predstavitev je potekala v muzejski dvorani, ob pogovoru z Levstikovo je bilo prebranih nekaj zanimivih odlomkov iz knjige. Ob koncu se ji je župan Andrej Kastelic  s šopkom zahvalil za njeno delo, saj je s knjigo zabeležila tudi del mirnopeške zgodovine in njene dediščine.

So pa dogodek zaznamovala »korona pravila«. Tako so gostje v dvorani sedeli z maskami na obrazu, kar pa ni pokvarilo odličnega vzdušja in navdušenja ob izzidu knjige. Predstavitev knjige je bila sicer ravno na rojstni dan Lojzeta Slaka in seveda je zadonela tudi harmonika z njegovimi napevi.

KONTAKT

Trg 8
8216 Mirna Peč
+386 7 30 78 120
muzej.mirnapec@siol.net

Obisk Pavčkovega doma v Šentjuriju na Dolenjskem
je možen za skupine po predhodnem dogovoru.

PRP LEADER EU SLO barvni