logo

V Mirni Peči na Dolenjskem odprt Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka

20. oktobra je v Mirni Peči slovesno odprl svoja vrata Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v prostorih nekdanje osnovne šole. V muzeju, ki se razteza na skoraj 800m², je postavljena razstava o legendi narodne zabavne glasbe z naslovom »Lojze Slak – virtuoz na diatonični harmoniki Moje plošče so moje knjige«.

Na slovesnem odprtju so množici zbranih spregovorili domači župan Andrej Kastelic, Robert Slak, direktorica Dolenjskega muzeja Novo mesto Jasna Dokl Osolnik ter kustosinja Majda Pungerčar, član Ansambla Lojzeta Slaka Andrej Bergant, s prijetno ameriško slovenščino pa je navdušil Joe Valenčič, direktor muzeja Polke v Clevelandu. Govorniki so izpostavili Slakov vpliv na razvoj narodno zabavne glasbe in pomen muzeja za Mirno Peč. V kulturnem programu je bila rdeča nit Slakova glasba, ki so jo interpretirali različni izvajalci, povezoval ga je voditeljski par Ljudmila Bajc in Slavko Podboj. Pridobitev je blagoslovil mirnopeški župnik Janez Rihtaršič.

Trak so prerezali župan Andrej Kastelic, Ivanka Slak in Saša Pavček. Po razstavi sta goste vodila avtorja razstave Majda Pungerčar in Matej Rifelj. Da je postavitev muzeja v Mirni Peči prava odločitev, potrjuje tudi velik obisk, saj ga je že naslednji dan obiskalo rekordnih 800 obiskovalcev. Tako veliko število gostov je v Mirno Peč privabil tudi Festival Slakove glasbe, ki se je v soboto odvijal v OŠ Toneta Pavčka.

Razstava o pesniku Tonetu Pavčku je še vedno v njegovi rojstni vasici Šentjurij na Dolenjskem v Pavčkovem domu, za postavitev le te v muzeju pa že tečejo prve priprave.

KONTAKT

Trg 8
8216 Mirna Peč
+386 7 30 78 120
muzej.mirnapec@siol.net

Obisk Pavčkovega doma v Šentjuriju na Dolenjskem
je možen za skupine po predhodnem dogovoru.

PRP LEADER EU SLO barvni